Friday, April 23, 2010

Titik Hitam




Titik hitam yang satu itu lebih obvious daripada warna putih yang lebih besar luas kawasannya. (kecuali orang yang rabun tengah baca sambil tak pakai spek)

Macam tu lah jugak pandangan mata kebanyakan manusia yang lebih suka focus pada kesalahan orang lain walaupun perkara kecik, macam laahh dia tu sentiasa buat perkara baik..

Buatlah baik macam manaaa pon, kalau sekali terbuat salah mesti ada yang terus menghukum. Aku sedih bila lepas buat sesuatu, yang aku dah cuba buat dengan terbaik tapi bila sampai satu point yang tersalah sikit terus ada yang tak puas hati, marah habis dan ada yang siap jeling tajam kasi amaran..

Rasa bersalah dalam diri sebab tersalah itu satu hal, ditambah lagi dengan jelingan tajam itu..pergh..rasa sedih tahap gaban lah bergenang je air mata tanda lemah-lembik, sambil merajuk dalam hati sambil berkata dalam hati,

 “sorry sangat memang salah aku tersilap, tapi yang sebelum aku tersilap tadi tu kau tak kasi credit kat aku sikit pun ke atas usaha aku? siap bulih jeling sampai naik juling sebab aku tersilap sikit?” bukan dialog Tiger Woods.

Kita lebih senang nampak kesalahan orang lain lalu tak puas hati dan mengadu pada member lain untuk melepaskan geram tapi lepas itu biasanya geram tak terlepas pun malah kawan tempat mengadu tu pon kadang-kadang suka tuang minyak atas api sambil bercerita pengalaman beliau yang pernah juga tak puas hati dengan kawan yang kita tak puas hati itu.

Akhirnya geram tak habis malah siap tambah dengan dendam lagi. Lagi best kalau kita bukak cerita pasal kisah lain yang lebih menyakitkan hati dan lagi best kalau tiba-tiba ada seorang lagi member datang untuk share kisah tak puas hati dia pula. Rasa best gila sebab ada geng, dan tidak rasa keseorangan lagi cewah!

Padahal kita tak teringat langsung pun masa ‘sesi tak puas hati secara berjemaah’ tu berlangsung, yang kawan yang dok tengah digeramkan ni masa dahulu dia pernah juga berjasa kat kita, pernah ketawa sama, bercerita bersama, main game sama, tengok movie sama, makan suap-menyuap, buat jahat bersama, kongsi cerita sama, tidur bersama, eh jangan over pulak.


Dan biasanya orang yang kita geram tu biasanya adalah orang yang pernah rapat dengan kita, kan?

Dan pasti lagi geram campur sedih serta rasa dikhianati bila orang yang digeramkan itu adalah kita sendiri, kan? Kan?
Gambar hiasan sahaje.

Satu hal lagi, aku memang lemah sungguhh la kalau kena marah, lagi-lagi kalau memang salah sendiri. Rasa dimarahi dan perasaan serba-salah, ditambah lagi dengan orang lain yang bersikap judgemental tanpa sedar dan aku yang sensitive memang kombinasi yang baik untuk resipi tomyam aku menjadi fragile dan tembok air mata pecah (cewah metafora pinjam dari novel) lalu air mata mencurah-curah ke ladang gandum.
 
 
Bila benda-benda ni jadi, mula lah rasa nak mengadu kat seseorang untuk lepaskan sebak dan beban yang menyesakkan dada..

Nak mengadu kat mak tapi taknak serabutkan mak dengan benda-benda remeh cenonet yang sepatutnya boleh settlekan sendiri, nak cerita kat kawan tapi takut jadi mengumpat pula, dan alasan terbesar untuk tak cerita pada sesiapa adalah susah nak dapat feedback yang meringankan hati kadang-kadang aku yang kena marah balik, katanya memang salah aku memang pon, kadang-kadang member bukan nak dengar pun, dan yang paling kadang-kadang (selalunya) aku ego dan taknak cerita sebab nampak macam entah apa apa je hal kecik pun nak ambil hati (tapi nak buat macam mana sebab dah sedih jugak nak buat macam mana??)

Aku pernah terbaca waktu Rasulullah kena baling batu, kena maki kat Thaif sebab nak halau Rasulullah yang berdakwah, sampai terluka, bukan fizikal je terluka, tapi hati pun terluka.. masa ni Nabi mengadu pada Allah dengan terjemahan doa yang bagi aku cantik gila doa ni..

“Ya Allah, kepada-Mu aku mengadukan kelemahanku,
kurangnya kesanggupanku,
dan kerendahan diriku berhadapan dengan manusia.

Wahai Zat Yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Engkaulah pelindung bagi si lemah,
dan Engkau jualah pelindungku.

Kepada siapakah diriku hendak Engkau serahkan?
Kepada orang jauh yang berwajah suram terhadapku
ataukah kepada musuh yang akan menguasai diriku?
Jika Engkau tidak murka kepadaku,
maka semua itu tak kuhiraukan,
karena sungguh besar nikmat yang Engkau limpahkan kepadaku.”

Rasulullah yang perangai baik pun ada orang tak suka, aku ni heh mesti lah berlambak orang tak suka, tapi waktu susah hati aku tetap ada tempat untuk mengadu, yang aku tak perlu risau feedback baik ke tak, hati pun tenteram dan aku dapat jadi lebih mudah untuk terima apa-apa yang dah berlaku ni, lepastu baru aku teringat, plan Allah adalah plan yang terbaik, benda yang terjadi mesti ada hikmah dan akhir sekali aku berharap masalah yang datang ni bukan sebab Allah murka pada aku..huhu.

Ada baiknya tak mengadu pada manusia, kita memang KENAL manusia siapa, tapi kita tak TAHU manusia tu macam mana, biasalah kadang-kadang lidah anggota badan sendiri pun digigit oleh gigi anggota badan sendiri jugak, apa lagi sesama manusia,, heh orang makan manusia pernah dengar kan? Tapi aku gigit muniri belum lagi ar. Insya-Allah, mane la tau cecah budu sedap ke.

Maksud aku manusia ni bukan lah tempat mengadu yang terbaik pun. Salah cerita pada orang jadi mengumpat, kalau orang niat tak baik dia jaja pula cerita tu pada orang lain, siapa tahu hati orang kan, rambut semua nampak hitam. 

 Yang rambut gugur tu satu hal jugak.

Ada sekali waktu aku sedih, aku tanya Syeikh Google ada tak artikel yang boleh sedapkan tomyam hati lalu pakcik tu kata ada, dia kenalkan aku pada Ibnu Al-Qayyim Al-Jawziyya yang pernah cakap sesuatu yang bermaksud ‘dalam’ yang aku nak share kat sini supaya kalau aku lupa boleh check balik.. maksudnya:

”Orang bodoh adalah yang mengadukan Allah kepada manusia. Andaikan ia tahu siapa Robb-nya, tentu ia tak akan mengadukan-Nya kepada manusia, dan andaikan dia tahu siapa manusia, tentu dia tidak akan mengadu pada mereka.”

Maksud mengadukan Allah kepada manusia tu; mengadu masalah hidup yang Allah timpakan sebagai ujian untuk kita pada manusia. Kalau kita betul-betul kenal siapa Allah, siapa manusia yang sebenar, kita takkan mengadu masalah (ujian Allah) pada manusia..hmm.

Hikmah, pengajaran sebalik ujian tu banyak, dan ini yang kita kena fikir sendiri waktu kena test. Mungkin Allah nak tunjukkan kita punya weak points, kelemahan kita supaya kita boleh baiki, insaf dengan kelemahan dan boleh baiki mana yang patut, ujian miskin supaya kita rasa apa susahnya orang miskin dan takdelah sombong dengan peminta sedekah,ujian dihina orang supaya kita buang rasa sombong dalam hati yang perasan bagus..

Penyakit hati yang masih ada yang kena baiki tu biasanya akan terkeluar waktu kena ujian ni, dari yang nampak macam lemah lembut, sabar, tapi masa kena ujian, mula lah stress, hah masa ni lah terkeluar nak marah-marah, tangan nak jalan, macam-macam lagi tindakan luar kawalan lepas buat baru tersedar dan minta maaf..

Yang susah sikit part minta maaf ni tak semua orang pulak boleh buat, mungkin ada sikit ego atau memang dah berasa diri je betul itu memang payah. Kalau buat salah dengan Allah boleh bertaubat dan jangan ulang lagi insya-Allah diterima, tapi kalau dah buat salah dengan manusia tak minta maaf payah jugak ye tak, tu yang tak bertegur-sapa tu.. Mane yang minta maaf tu kira bagus dah, semoga orang tu dilembutkan hati untuk memaafkan..

Nak tahu tak, tak berapa lama lepas adegan kena jeling ni barulah aku tahu rupanya orang ni memang juling...........hek elehh?!!


 Haih yati tengok ni, tengok, berapa banyak penyakit hati?

12 comments:

AuLiA said...

bace entry ni pon da cukup nak tenangkan hati.. semua kene dengan hidup sy..thanks kerna berkongsi..

AuLiA said...

dan satu lagi, arap2 kamu x lupa lagi password blog kamu ini, tulis la mane2, sebab sy suke bace entry2 kamu.

areev19 said...

uuuhu..lame cik poke2 ni xpost entry yer..

merujuk kpd artikel, biaselah tu lumrah dunia kan? ;)

Maher said...

nice post yati....mmg best r...
baca ap yg ko tulis nih mmg menyentuh hati cuma tk nangis je..haha, ko sorg nangis ckup r.

weh aulia pun bg komen kat sini jugak...aulia ni budak volgo, tk sangka die secret admirer ko yati...hahaha!

AuLiA said...

aku sepak ko maher! ces, identiti ak tercemar.. hahaha..

bukan secret admire tuan dye la, kt penulisan tuan dye laa. apa la maher nih...cess...

yatee said...

aulia:
hahak tq tq sudi baca sorry sangat lama tak update sebab busy tengok katun haha! insya-Allah tak lupa password lagi kecuali tiba-tiba hilang ingatan.. =_='

areevsemilanbelas:
haha poke! poke!
tuh ar, tapi kadang-kadang tak tahan dengan lumrah dunia.. adoi!

easy: eh ez, ok tak tu? sabar banyak banyak tau!! tq ez sudi baca :)

maher: eleleh, entah tah kau pun nangis lengkap dengan hingus! ahah!

maher + aulia:
eh korang satu U ke kat sane? dengar cerita macam-macam jadi kat Russia, tempat korang ade jugak ke? semoga selamat lah kat sana, jaga diri okay?

yatee said...

eh aulia ni lelaki ke baru aku tau, haha

AuLiA said...

hahaha.... of kos i am.. ngeeee~~ aulia samaran je tu..

ain said...

"Ada baiknya tak mengadu pada manusia, kita memang KENAL manusia siapa, tapi kita tak TAHU manusia tu macam mana".

alaa, comel sebab sooo true! :)

suka post ni. tq sgt! <3

LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy said...

salam ziarah =)
oh anda pon active blogging upenye... heehe..

ikhlas from si gadis yg dikau kata sudah ayu :P

YOURSCOMMENT said...

AKHIRNYA..

TAMAT JUGAK BACA..PNJG ENTRY NIH..HEHE.. ;)

APE2PUN..ENTRY SEKALI NGAN FAKTA2 BERNAS..GOOD JOB..

P/S: HEPY BLOGGING.. ;)

yatee said...

iz:
thank you izzz~
iz memang lebih ayu dari iz yang dulu hehe
tak tipu ar! tak bodek jugak!

yours:
thank you!

Related Posts with Thumbnails