Sunday, May 2, 2010

Sebelum Hilang Ingatan

Bila teringat balik, aku ni bolih la dikatakan lambat matang, argh malu gila dengan diri sendiri, kalau siapa-siapa yang kenal aku waktu form 1 kat mrsm mersing form 1, form 4 yang masuk tahun 2001 mungkin tahu aku ni macam mana perangai, masya-Allah..

 
 adoi malu! malu! 

Mana tak nya, yang duk lari sana sini ADHD ke apa?, pergi kantin lompat-lompat mungkin gembira dapat makan kot ish aku tak mau lah cerita lebih-lebih, malu siot. tapi aku tak jahat ar, cuma hyperactive je, dan aku yakin akulah anak homeroom kesayangan ustazah zawatil ishqi! heh heh mestilah kan, blog sendiri boleh lah perasan sikit.

Tapi best sangat masa mrsm mersing, seronok sungguh belajar yeke  sampai nama aku selalu kena tampal dekat tingkap pejabat, "Noorhayati Tingkatan 1, sila telefon ibu anda" sebab mak aku call office suruh aku call rumah, mungkin risau anak sulung tetiba dapat sekolah jauh kat mersing (jarak perjalanan KL-Mersing amik masa  lebih kurang 7 jam kot) dah lah langsung tak ingat nak call rumah. bagai kacang melupai kulit betul.

 kesian kulit.

Lepastu, lepas solat asar kat surau mesti nama 'Noorhayati' duk ulang 3-4 kali suruh amik surat. tapi ini bukan sebab aku pekak ye. Adik aku rajin betul pos surat pada aku, jadi tiap minggu aku dapat surat ada lah dalam 3-5 keping sekali dapat, pasal mak aku hantar satu keping, dan yang lain adik-adik kasi. ye lah adik ramai kan nak buat macam mana kan hehe. 

Rasa rasa lah kan mesti mak yang paksa budak-budak tu tulis surat, tu yang kadang-kadang cuma dapat lukisan seorang puteri memegang bakul dan kat atas tu ada tulis "kepada yati" je. tapi kira ok la tu kan nasib baik diorang tak mencarut ke apa hah hah.

Eh lari pulak sebenarnya nak cerita yang aku ni dah form 1 tapi kalah budak darjah 3 haha tapi malu ar nak cerita, so mari beralih topik bila aku dah agak matang sikit. cewah yeke??

Masa form 2, 1/4 pelajar mersing pindah ke batu pahat, sebab asalnya tumpang kat mrsm mersing pasal mrsm batu pahat johor (BPJ) belum siap, jadi bila dah siap kena lah pindah termasuklah aku..

 
'pindah sekolah' dari mersing ke batu pahat.


Kat sini cikgu-cikgu kebanyakannya dari mrsm muar tapi ada jugak cikgu dari mrsm lain, contoh: mrsm jasin dan lain lain aku lupa dah. jadi selalu lah berlaku konflik antara cikgu dari muar dan pelajar dari mersing haha sebab pelajar sikit sikit nak compare dengan mrsm mersing itulah inilah dan cikgu-cikgu muar pun terluka lah kot dan suka komplen kitorang tak bersyukur dan marah asyik cakap pasal mersing je,, tapi ade satu kali tu HEP tu pun compare jugak dengan muar haha! ape daa

Sebenarnya nak cerita haih suka lari tajuk aku mula jadi dewasa dari form 2 lah kat batu pahat ni aku banyak belajar pasal orang sekeliling, dan kalau dulu asyik nak berteman je ke mana-mana, masa form 2 aku dah berani sikit dan lebih independent.

Macam mersing jugak, kat bpj kitorang wajib keluar dari bilik waktu riadah (4.30-6 petang) tak kisah lah nak buat apa asalkan keluar dari bilik, aku ni pula jenis tak boleh duduk diam apa lagi pergi lah jogging keliling asrama, kantin dengan bangunan kelas, masa mak abah datang melawat hari sabtu kitorang siap ukur dah pakai meter kereta, jarak lebih kurang 900m lah jugak. tapi sebab aku sorang je yang hyperactive suka lari dan takde orang nak ikut jogging jadi aku terpaksa lah memberanikan diri untuk jogging sorang-sorang..
 
 Cepat teka siapa lelaki hot ini hik hik -tiada kaitan-


Lepas jogging aku terus ke kantin sebab tak suka beratur panjang kalau lambat dan biasanya makcik tu tak angkat lagi besi tu aku dah siap beratur pegang tray, jangan risau lah mesti top ten punya, dan antara pesaing-pesaing terhebat aku adalah budak yang rajin belajar kat Dewan Selera (DS) waktu riadah antaranya ialah Siti Rifhan Najlaa

Dia ni haih jeles betul tengok dia belajar, tekun gila kadang-kadang sampai tido terus kat atas buku kat DS. tapi tetap berjaya mendapatkan tempat teratas top 10 mengatasi aku. jadi tak lama pun kitorang boleh jadi kawan nak tahu macam mana boleh baca kat sini dia ingat lagi haha tq najlaa!

'Najla' bukan nama sebenar

Kebanyakan memori aku kat BPJ mesti ada najlaa, menunjukkan betapa sayangnya aku dengan dia, seorang yang sangat bermotivasi selalu kasi semangat, cerita pasal mama, suka gelak sama, outing sama, sentiasa ada waktu aku perlukan dia waktu orang lain tak perlukan aku, belajar sama, joging sama, tengok wayang kali pertama bersama (najla, bersama ke bersama-sama? haha)

Waktu aku form 2-form3 adalah waktu terhebat aku memberontak, macam-macam aku buat dengan kawan-kawan sampai jumpa pengetua, jumpa kaunselor, ustat ajak datang rumah haha. kalau tak salah aku dengan najlaa ni pernah jadi AJK surau kot lebih kurang macam BADAR gitu hah hah tapi tak ingat lah apa sumbangan aku, mungkin tolong susun Al-Quran ikut warna lepas asar, ataupun bertugas kacau orang tido suruh qiyamullail dan datang meeting sekali je kot hakhak. 

Aku ni nama je AJK surau tapi hampeh betul malah ustat pun risau tengok kitorang siap jemput datang rumah dia waktu prep untuk tanya apa jadi dengan kitorang. tapi sedap lah isteri dia goreng cucur, segan gila kitorang, tapi segan segan pun 2 pinggan cucur kitorang sebat.

 
Sebenarnya dulu aku tak tahu pun cekodok dan cucur tu berbeza.

Hmm..aku sikit pun tak bangga dengan perangai aku waktu kecik, walaupun ada yang menyesal jugak untuk sesetengah hal tapi kalau tak jadi perkara-perkara ni mungkin sampai sekarang aku tak matang. 

Cewah cakap macam dah matang habis matang je kan, kah kah!

 Ha najlaa, ingat lagi tak masa kita malas jogging satu hari itu dan cuma nak jalan je, sambil lalu court bola tampar dan sick bay kemudian rumah ustat dan court tennis, kita nyanyi lagu ni sama-sama:

 Kalau Aku Nampak Kau Dalam Syorge
Eric Clapton

would you know my name
if i saw you in heaven
would it be the same
if i saw you in heaven

I must be strong
and carry on
'cause i know i don't belong here in heaven

would you hold my hand
if i saw you in heaven
would you help me stand
if i saw you in heaven

I'll find my way through night and day
'cause I know I just can't stay here in heaven

Aku pun nyanyi sambil dua-dua tangan angkat ke atas sambil goyang ke kiri ke kanan perlahan-lahan depan laptop tengah-tengah malam.

 ...ei gila ape.






ps: Apa apa pon terima kasih lah kepada semua yang pernah wujud dalam hidup aku, anda semua kalau tak banyak pon ada lah juga sikit sedikit sebanyak telah memberi impak maksima pada aku, aku sangat bersyukur pada Allah ditakdirkan jumpa dengan kau orang. untuk itu, terimalah pantun dua baris ni: 
gi gi gi,
insya-Allah kita jumpa lagi.

10 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

wahhh..mgimbau kisah lama npk..
hihi..dlu sy jd ajk dakwah tuk dorm sy..punyerla liat nk kejut bdk2 tu..alih2 sy yg kna pgl kt ustzh..haishhh..dorg yg sush nk bgn..sy plk yg kena..hahha

-wAn- said...

cntek skola.....

jmpot view blog MALAM nie..

yatee said...

gula kapas:
hahaha macam familiar je kisah tu!
tuh ar, dulu siap kena halau lagi dengan senior hak hak

wan:
kenapa malam je? nak datang sekarang jugak! hehe

AuliA said...

ustat suh dtg umah sebab nk ty keadaan dye, duk citer sal cekodok best plak.. hahaha

yatee said...

aulia:
haha tapi memang sedap ar,
serius ni!

Maher said...

"Masa lari Yati dah fikir, nak bawak balik kejayaan dan tunjuk kat adik-adik. Yati kena jadi contoh kat adik-adik."


oh yati2..
giler dramatik!

yatee said...

maher:
woi woi haha kureng tol

itu menurut apa yang najlaa kata ar,
aku pun tak pasti dan agak sangsi
BETUL KE AKU CENGGITU DULU??
hakhak

NajlaaY said...

btol3 yati.yati mmg stiasa bsemangat waja.hehe.tq yatiii ;) nseb baik yati x tulis psl lutut longgar ms tgh solat subuh.haha..kt cni ade pengalaman cinta remaja yati :p

yatee said...

najlaaa!!!
hahahaha lawak gile kot haha
boleh pulak terjoget masa tu kan,
sengal tol
dah ketatkan ke belum skru kat lutut? :p

mysterious_musafir said...

eh eh, apa perbezaan cekodok dan cucur? haha, dari post panjang yati ni, tu je yg kite dapat...hahaha!

xdela..., tp nak tahu juga...

Related Posts with Thumbnails